Alkumaa antaa uusia alkuja ja kantaa eteenpäin arjessa

Miten Alkumaa syntyi? Kuka on kaiken tämän takana? Miten tähän hetkeen on tultu? Tässä tarina Alkumaan synnystä:

”Alkumaa syntyi eräänä sunnuntaiaamuna vuonna 2016, kun mieheni Pasin kanssa luimme Maaseudun tulevaisuutta. Lehdessä oli artikkeli ”Juhon tarina”, jossa kehitysvammainen poika kävi maitotilalla perhehoidossa. Tilan emännällä oli sote-alan koulutus, niin kuin minullakin.

Olin juuri valmistunut lasten ja nuorten erityisohjaajaksi. Sysäyksen näihin opintoihin antoi MLL:n tukihenkilötoiminnan kouluttaja Sirpa Stenström. Hän sanoi: ”Olet niin hyvä lasten kanssa, olisipa sinulla koulutusta enemmän”.

Otin yhteyttä artikkelin henkilöihin ja pian sainkin lisätietoa Green Care -toiminnasta. Innostuin siitä kovasti, ja tästä lähtikin liikkeelle yrityksen luomisprosessi. Artikkelissa oli juttua myös Pelastakaa Lapset ry:n Lasten yhteisöllisestä ryhmätoiminnasta (LYR), joka pohjautuu Green Care -menetelmiin. Seuraavaksi lähdin selvittelemään mahdollisuutta aloittaa LYR-toimintaa täällä Etelä-Suomessa. Tässä byrokratiaprosessissa vierähti koko vuosi. Työ kuitenkin kannatti, sillä vuonna 2017 Alkumaasta tuli Etelä-Suomen ensimmäinen Lasten yhteisöllisen ryhmätoiminnan toteutuspaikka!

Tämän kaiken alkuun saamisessa on tehty todella paljon yhteistyötä ja tunteja, jokainen tahollaan. Olen todella kiitollinen kaikesta saamastani tuesta. Toisinaan tuntuu lähes taianomaiselta, miten myötäinen tuuli tällä seikkailulla on ollut. Jos katson taaksepäin, näen oman johtamistapani yhdeksi ratkaisevaksi tekijäksi. Yritystä voi johtaa älyllisesti faktoihin perustaen tai intuitiivisesti sydämellään. Itselläni on vahva luotto omaan visiooni ja siihen tunteeseen, että se mitä teen tuntuu aina hyvältä. Uskon sen tunteen välittyvän myös asiakkaillemme 💚

Meillä on käynyt vuosien aikana todella paljon lapsia, siksi tarinoita olisi kerrottavana jo kirjan verran. Koska lapsia on käynyt paljon, ovat aikuisetkin usein pyytäneet heille sopivaa palvelua ja toimintaa. Niitä olenkin kehittänyt ja lisännyt valikoimiin tarpeiden perusteella. Nautin kovasti kaikesta erilaisesta työstä, mitä teen Alkumaassa ja maatilalla. Meillä on nimittäin myös lypsykarjatila, mikä mahdollistaa Alkumaan eläinavusteisen toiminnan.

Itseni kehittämisen into näkyy koulutuskirjossani. Matkan varrella olen opiskellut matkailun ohjelmapalvelutuottajan, Green Care -ohjaajan, ratkaisukeskeisen neuropsykiatrisen valmentajan ja tuoreimpana johtamisen ja yritysjohtamisen tutkinnot. Näistä palasista Alkumaa on saanut nykyisen muotonsa. Ties mitä onkaan vielä luvassa!

Nautin haasteista ja siitä, miten onnistun haastavien asiakkaiden kanssa työskentelyssä. Alkumaan ympäristö itsessään on niin rauhallinen, kaunis ja kuntouttava. Tähän lisättynä asiakkaan vahvuuksien esille tuominen ja toiminnallisen arjen positiiviset kokemukset ja palautteet. Siitä on onnistumiset työssäni tehty.

On ihana herätä joka aamu ja tehdä sitä työtä, mihin on palava intohimo ja mitä rakastaa. Elän unelmaani juuri nyt rakkaiden ihmisten kanssa.”

Niina Merivirta, Alkumaan perustaja ja yrittäjä

”Ihmisen pyrkimyksille ei pidä asettaa rajoja. Olipa elämä miten tukalaa tahansa, niin kauan kuin on elämää, on toivoa.”

-Stephen Hawking

Niina Merivirta, Alkumaan sydän esittäytyy

Olen Niina Merivirta ja Alkumaan Oy:n perustaja ja yrittäjä. Koulutukseltani olen lasten ja nuorten erityisohjaaja, ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja, ammattijärjestäjä, elintarvikelaborantti, matkailunohjelmapalvelutuottaja sekä Green Care -ohjaaja. Olen myös valmistunut Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnosta (JYET). Lypsykarjatilan emäntänä maatilallamme olen ollut vuodesta 1996. Aloitin vuonna 2009 toimimaan tukihenkilönä ja pian sen jälkeen myös tukiperheenä. Tämä toiminta lasten ja nuorten parissa innosti opiskelemaan ja hankkimaan osaamista monipuolisesti.

Lapsistamme tytöt Rosa ja Veera ovat sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia ja poikamme Eetu perheineen hoitaa maatilamme robottipihattoa. Me mieheni Pasin kanssa hoidamme perinteisen parsinavetan työt. Maatila, jossa Alkumaa Oy toimii, on siirtynyt mieheni Pasin suvulle jo vuonna 1896 eli 100 vuotta ennen kuin me otimme tilan hoitaaksemme. Vuonna 2020 tammikuussa Teinilän lypsykarjatila kokonaisuudessaan siirty MTY Merivirran nimiin. Aikoinaan Teinilän tila ja Uusitalon tila (Mty Merivirta) olivat samaa kantatilaa.

Tulemme hyvin toimeen lasten ja nuorten kanssa. Olemme empaattisia, luotettavia ja turvallisia aikuisia. Kodissamme jokainen lapsi ja nuori saa hyvän perheen mallin. Meillä jokainen on tärkeä osa yhteisöä, omana itsenään.

Lue täältä juttuni Yrityssalo-lehdessä

Green Care päivät 2020 esitykseni

https://www.luke.fi/luonto-tarjoaa-kuntouttavan-ja-kasvua-tukevan-ympariston/ 

Mistä on Alkumaa tehty? Mistä on alkumaa tehty?

Kauniista maatila ja luontoympäristöstä, Alkumaan taikametsästä, maistuvasta kotiruuasta, ammuvista lehmistä, traktoreista, perunamaasta, metsälaavusta, savun tuoksusta, hersyvästä naurusta, luonnon ihmeistä, aarteista, seikkailuista, ratkaisuista, räsymatoista, tarinoista, Tessu-koiran rapsutuksista, lehmän lipaisuista, kuusen kuiskailuista, olkipaaleista, metsäkylvyistä, surun ja ilon kyynelistä, lohdutuksesta, lempeästä kosketuksesta, pienistä onnen hetkistä, sadoista eri vihreän sävyistä, tuoreen kahvin tuoksuista, mutaisista kumisaappaista, punaisista poskista, oivalluksista, peräkärryajeluista, pelkojen ja haasteiden voittamisesta, itseensä tutustumisesta, hyväksyvästä katseesta, pikkuötököistä, metsämajoista, mustikkaisista käsistä, savusaunan lempeistä lämmöistä, linnun laulusta, leikatun nurmen tuoksusta, onnistumisista ja itsensä ylittämisistä, epäonnistumisista ja uudelleen yrittämisistä, tuleen tuijottelusta, neulasista hiuksissa, navetan hajusta vaatteissa, pörröisistä kissanpennuista, sammalen pehmeydestä selän alla, uusista aluista, elämästä.

Niistä on Alkumaa tehty.

Alkumaan metsälläkin on tarina kerrottavanaan… oletko valmis kuulemaan sen?

“Aivan aluksi tahdon kertoa sinulle miten Alkumaa syntyi. Alussa olin vain minä, yksinäinen metsä. En tiennyt kuka olin, mistä minussa oli kyse. En tiennyt vahvuuksiani, en tiennyt heikkouksiani, en särmiäni. En tuntenut omia rajojani, en tiennyt, mihin asti juureni yltävät. Tiesin vain, että minussa oli monenlaisia olentoja, ja minussa elivät mitä kauneimmat kasvit ja eliöt.

Mutta sitten kaikki muuttui, sillä kohtasin vuodenajat. Ensin huomasin syksyn pimeyden, myrskyt ja myllerrykset, ymmärsin voimani, ymmärsin, mistä ammennan tuulen. Miten puhdistun kaikesta turhasta.

Seuraavaksi sain kokea kauniin valkoisen talven. Se antoi minulle hiljaisuuden ja sain levätä. Olin valkoinen ja kaunis, minussa on rauhaa ja viileää tyyneyttä.

Sitten koitti kevät. Lumeni sulivat pois, minussa virtasivat tuhannet iloiset keväiset purot. Vihreys valtasi minut ja uudet kukinnot syntyivät suuressa kiertokulussa.

Ja lopulta huomasin sen. Minuun oli tullut kesä. Muutuin vihreän sävystä toiseen, sinisestä kultaiseen. Puideni oksien lomista siivilöityi lämmin valo kankailleni.

Minä olen Alkumaa. Opin, että kaikki muutokset ovat tervetulleita. Opin sen, miten puitteni juuret ovat syvällä maassa, ja ne kulkevat läpi koko metsän kannattaen tämän metsäni elämää vahvasti ja varmasti, vuodenajasta toiseen, vuodesta toiseen. Huomasin, että jokaisella on oma paikkansa metsän moninaisuudessa.”

Alkumaan metsä.
Sitä ei voi selittää. Se pitää kokea.

Alkumaan arvot